Ontwikkeling zoeksysteem dat stagiaires helpt een passende stage te vinden

Simpel, slim en snel

Colo vertegenwoordigt 17 kenniscentra die zorgen voor een goede afstemming tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Zij beheren een gezamenlijke database met stageplaatsen van meer dan 223.000 erkende leerbedrijven. Hoe houd je zo’n database beheersbaar en doorzoekbaar? Rubicon ontwikkelde een zoeksysteem dat stagiaires helpt om snel een passende stage te vinden: simpel in bediening, slim achter de schermen en razendsnel.

Om de gegevens van alle stages in het beroepsonderwijs up to date te houden en tegelijkertijd toegankelijk te maken, ontwikkelde Colo het idee voor Stagemarkt.nl: een website waar alle stageplaatsen van erkende leerbedrijven te vinden zijn. Gebruiksgemak was een van de belangrijkste eisen die Colo vooraf aan de website stelde, vertelt Ad Geluk, senior adviseur van Colo. "Je moet de site zonder instructies kunnen begrijpen. Jongeren zijn vertrouwd met Google. We besloten daarom aan te sluiten bij die manier van zoeken." Naast een Google-achtige user interface (slechts twee zoekvelden en één zoekknop) biedt Stagemarkt.nl een uitgebreide manier om een geschikte stage te vinden. Geluk: "Je zou dat een Funda-achtige manier van zoeken kunnen noemen. Zoals je op woningensite Funda kunt zoeken naar bijvoorbeeld hoekwoningen met een garage, helpt Stagemarkt.nl je om alle secretaresse-stages te vinden waarin je internationale ervaring kunt opdoen." 

Dynamische samenstelling

Wie kiest voor uitgebreid zoeken, krijgt een scherm te zien met verschillende vragen. Zoals: ‘Welke werkzaamheden wil jij straks doen?’ Of: ‘Wat zijn jouw sterkste kanten?’ Die vragen kunnen verschillen per opleiding, afhankelijk van de criteria die door de leerbedrijven zijn ingevuld. Die dynamische samenstelling van het zoekscherm is een onmisbare schakel in het geheel, meent Geluk. "Zonder deze vorm van decentraal contentbeheer zou Stagemarkt.nl niet beheersbaar zijn." Elke nacht worden de stages gesynchroniseerd met de decentrale systemen waarin de kenniscentra en leerbedrijven hun gegevens onderhouden, vertelt hij. "Een bedrijf dat vandaag een stage invoert, kan morgen al de eerste reacties ontvangen."  

Verwachtingen sturen

Dankzij de uitgebreide zoekfunctie van Stagemarkt.nl kunnen leerlingen gericht zoeken naar een stage waar ze bijvoorbeeld met bepaalde technieken leren werken of specifieke werkzaamheden kunnen oefenen. Die selectie is niet alleen nodig om een keuze te kunnen maken uit het grote aanbod, maar ook om de verwachtingen van leerlingen te sturen, vertelt Geluk. "Dankzij Stagemarkt.nl zijn leerlingen veel beter in staat om verschillende stages te vergelijken op inhoudelijke gronden. Warenhuis A heeft misschien een chique uitstraling, maar als je kassa-ervaring wilt opdoen kun je beter terecht bij warenhuis B. Door die informatie te geven, verkleinen we de kans dat leerlingen teleurgesteld raken en hun stage voortijdig beëindigen." Leerlingen die dat willen, kunnen hun zoekprofiel opslaan en gratis een abonnement nemen. Ze krijgen dan elke veertien dagen een mailtje met een link naar de nieuwste zoekresultaten. 

Een halve seconde

Naast het gebruiksgemak is de performance een andere belangrijke eis van Colo: Stagemarkt.nl moet binnen een halve seconde alle zoekresultaten presenteren. "Dat is erg snel", erkent Geluk. "Zeker als je bedenkt dat het om een database gaat met in totaal meer dan 1 miljoen items. Bij elke zoekopdracht moet een selectie worden gemaakt van alle stages die passen bij de zoekcriteria van een leerling. Tegelijkertijd laat Stagemarkt.nl zien in welke mate de gevonden stages matchen met de opgegeven criteria. En dat allemaal in minder dan een halve seconde." Achter de schermen gebeurt er zelfs nog meer, vertelt hij. "Stagemarkt.nl herkent synoniemen: alternatieve woorden voor hetzelfde begrip. Zoek je op timmerman, dan krijg je alle stages te zien voor timmerkracht, zoals de officiële term luidt. Daarnaast passen we fuzzy search toe, wat inhoudt dat de zoekmachine bijna ongevoelig is voor tikfouten. Ook met de zoekterm sekretarese krijg je alle stages voor secretaresses te zien."

Webdienst

Colo biedt de zoekfuncties uit Stagemarkt.nl inmiddels aan als webdienst. "Zo geven we andere organisaties de mogelijkheid om onze zoekfunctie te integreren in hun websites. Met die white label-strategie hopen we nog meer leerlingen naar de stages toe te trekken." De Google-achtige zoekfunctie is al geïntegreerd in www.lerenenwerken.nl, een website van de overheid. Kenniscentra en scholen hebben interesse getoond voor de uitgebreide zoekfunctie. Daarnaast onderzoekt Colo onder meer of Stagemarkt.nl op termijn kan worden uitgebreid met een mogelijkheid om reacties en feedback van leerlingen op stages te verzamelen. "Dat zou een manier kunnen zijn om de doelgroep langer aan de site te binden dan de korte tijd die ze nodig hebben om een stage te vinden."Terug naar het overzicht

Vragen over dit onderwerp?Copyright Rubicon   |   All Rights Reserved   |   Disclaimer   |   Privacy Statement   |   Leveringsvoorwaarden